De voordelen van yoga voor kinderen

Door het beoefenen van yoga houdingen, kunnen kinderen leren hoe ze moeten bewegen, zelfvertrouwen ontwikkelen en zich beter concentreren.

Yoga (wat vereniging of juk betekent) is de praktijk van toegang tot en integratie van alle aspecten van onze ware natuur - lichaam, geest en ziel - in het streven naar innerlijke harmonie, zegt Alexandra De Collibus, een yogalerares en oprichtster van Sweet Pea Yoga, een yogastudio voor baby's, peuters en kinderen in heel Massachusetts. Yoga wordt steeds populairder op scholen door middel van lessen lichamelijke opvoeding en naschoolse programma's, maar die populariteit gaat gepaard met controverse. Hoewel veel volwassenen de voordelen van yoga waarderen, zijn sommige ouders van mening dat de praktijk een religieuze associatie kan hebben en, net als bidden, niet zou moeten worden toegestaan in een openbare ruimte. Zij beweren dat yoga een uitloper is van het Hindoeïsme en dat het religieuze en meditatieprincipes verspreidt door het gebruik van "om" en "namaste" chanten. Sommigen geloven ook dat de asana's, of houdingen, zoals de zonnegroet, een vorm van religieuze Hindoe-verering zijn. Om deze opvatting te weerleggen en religieuze of culturele boodschappen te vermijden, richten de meeste yogaleraren zich op de voordelen van de oefeningen en gebruiken algemene termen, in plaats van de Sanskriet namen, voor de houdingen, door ze te hernoemen als kat, brug, tafel, boom, neerwaartse hond, vulkaan, enzovoort. De stijgende populariteit van yoga kan worden toegeschreven aan de voordelen van stretching en een beter lichaamsbewustzijn, met de toegevoegde component van een geest-lichaam verbinding.

Ondanks de controverse is yoga op vele manieren goed voor kinderen. Omdat kinderen te maken krijgen met emotionele, sociale en fysieke uitdagingen of conflicten, kan een toegewijde en opzettelijke yogabeoefening met ademhalingstechnieken, gedragsrichtlijnen en fysieke houdingen ongelooflijk waardevol voor hen zijn, zegt De Collibus. Ze gelooft ook dat yoga iets is wat kinderen overal kunnen beoefenen en dat de ademhaling, de concentratie, de houdingen, en de manier waarop kinderen leren te handelen of reageren op situaties, zal leiden tot constante zelfontdekking en leergierigheid. Plus, yoga is draagbaar, en er is absoluut geen matje, speciale kleding of speciaal kussen nodig. Lees hier de benodigdheden voor Yoga

Shana Meyerson gelooft dat yoga zelfvertrouwen en zelfrespect opbouwt. "De yogabeoefening van een kind is een zeldzame kans om te spelen en zich te concentreren zonder zich zorgen te maken dat het fout zit," zegt ze. Meyerson gelooft dat yoga een optie is voor kinderen die terugschrikken voor lichamelijke activiteit of groepsactiviteiten uit angst om te falen of om als laatste gekozen te worden, en het helpt atletische kinderen om uit te blinken in andere lichamelijke activiteiten en sporten. Christina Enneking, de oprichtster van Heart Happy Yoga, een studio in Los Gatos, Californië, gelooft dat yoga hoeksteenwaarden introduceert "zoals niet-kwetsen, waarachtigheid, gematigdheid, reinheid, dankbaarheid en zelfdiscipline". Er zijn vijf belangrijke gebieden waar kinderen baat hebben bij het beoefenen van yoga, en elk van hen verbetert hun algehele welzijn.